Journalistiek

Op 31 augustus 2012 heb ik de master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit te Groningen afgerond. Tijdens mijn opleiding hebben we al veel geoefend met het schrijven van stukken, voor zowel print als online. Een aantal stukken op dit blog komt uit die periode.

Een groter aantal artikelen dat ik hier publiceer, heb ik geschreven als stagiaire bij de stadsredactie van De Gelderlander te Nijmegen. Een leerzame en vooral ook productieve periode. Ik ben een aantal dagen op persreis geweest naar het zuiden van Frankrijk, mocht aanwezig zijn bij een opening met prinses Margriet en het NK Bloemschikken en heb geschreven over het fenomeen Postcrossing. Ik heb veel mensen mogen interviewen; van een TBS’er tot een hoofdagent en van Jan Smeets tot Peter Vandermeersch (al waren die laatstgenoemden niet zozeer stage-gerelateerd).

Bijzonder was het interview met Joshua; een jongen die letterlijk is opgegroeid op een vuilnisbelt en naar Nederland kwam voor zijn master. Ik zal niet snel vergeten dat ik hem bitterballen heb leren eten. Voor het eerst sta je erbij stil dat wij licht hebben door simpelweg op een knop te drukken. En dat we onze schoenen niet dagelijks hoeven te poetsen, omdat wij asfalt en bestrating hebben in plaats van stoffige zandwegen. Een wereld van verschil.

Het hoogtepunt van mijn korte journalistieke carrière is de publicatie van mijn interview met Jan-Jaap Heij (hoofdredacteur gratis kwaliteitskrant De Pers) dat werd opgenomen in de bundel De hoofdredacteur van Huub Wijfjes en Bas de Jong. Het volledige boek is hier te lezen: http://www.persinnovatie.nl/6639/nl/s38-de-hoofdredacteur. Mijn stage heb ik afgesloten met een essay over de initialenkwestie, die weer onder de aandacht kwam dankzij de berichtgeving rond het Arnhemse raadslid Martin van M./Martin van Meurs.

Advertentie