Literair

Op 31 augustus 2012 heb ik de master Nederlands aan de Radboud Universiteit te Nijmegen afgerond. De meeste stukken hier heb ik geschreven tijdens mijn laatste studiejaar, toen ik mij specialiseerde in de moderne Nederlandstalige (dus Nederlandse én Vlaamse) literatuur. Zo schreef ik een lemma over Anna Blamans Eenzaam avontuur, over De Leeuw van Vlaanderen en deed ik onderzoek naar Maria Tesselschade Roemers Visscher. Opmerkelijk genoeg had ik toen een grote voorliefde voor proza. Pas vlak na mijn studie ben ik ook poëzie gaan waarderen.

Om een idee te krijgen van mijn literaire smaak, hieronder een top drie van must-reads in de Nederlandstalige literatuur:
1. Erwin Mortier – Marcel
2. W.F. Hermans – De donkere kamer van Damokles
3. Harry Mulisch – De aanslag.

Het is puur toeval dat de Tweede Wereldoorlog een (bij)rol speelt in deze drie romans. Hoewel ik het een hele interessante tijdsperiode vind, heb ik de boeken hier niet op uitgekozen. Andere tips van mijn kant zijn Stefan Brijs – De engelenmaker, Willem Elsschot – Kaas, Herman Brusselmans – De man die werk vond, Gerard Reve – De avonden, Bernlef – Hersenschimmen en Harry Mulisch – De ontdekking van de hemel. Ik ben afgestudeerd op een scriptie waarin ik de invloed van J.D. Salinger en Gerard Reve op Herman Brusselmans onderzocht. Deze is te omvangrijk om online te zetten, maar uiteraard mail ik graag een document door aan geïnteresseerden.

Advertentie