Job Cohen en zijn studententijd in Groningen

Hij is de grote favoriet voor het premierschap, zo blijkt uit de laatste peilingen. Job Cohen begon zijn carrière met een studie rechten (1966-1971) in het hoge Noorden. Voor Element 5 ging ik op zoek naar alles over Cohen’s studententijd in Groningen.

Zoektocht
En op de vroege maandagochtend was dat nog niet zo makkelijk. Cohen was zijn hele studietijd lid van Vindicat, maar helaas had de studentenvereniging net dit deel van hun archief in beheer gegeven bij de Groninger Archieven. En die was op maandag natuurlijk net gesloten. Gelukkig had de UB nog een aantal almanakken liggen, maar met een beetje pech zouden die binnen zijn op het moment van mijn deadline. Na een paar keer heen en weer bellen, schoten de dames van het uitleenbureau mij te hulp (waarvoor heel veel dank!). De almanakken waren er rond een uurtje of een en ik had toen nog ruim een uur voor mijn artikel.

Almanakken
Ik had er echter niet op gerekend dat de almanakken uit die tijd vrijwel geen informatie bevatten over de studenten. Er stonden vooral veel gedichten en algemene stukken in. In de jaarboeken van 1966, 1967 en 1968 kwam Cohen alleen voor in de adressenlijst. Hij woonde op de Kraneweg 68a. Vanwege de deadline kon ik helaas niet meer langsgaan. Google Streetview bood weinig uitkomst, want natuurlijk stond er net een vrachtwagen voor het huis waar Cohen ooit woonde.

Het huis aan de Kraneweg 68a:

Het huis aan de Kraneweg 68a (inclusief vrachtwagen)

1969
In de laatste almanak kwam Cohen gelukkig nog wel voorbij. Hij had een stuk geschreven voor muziekvereniging Bragi waar hij lid van was. Cohen speelde tweede viool in het orkest. Het was een leuk artikel, maar geschreven in de letterlijke spelling die toen zo populair was. Verschrikkelijk lelijk! En nog een detail: het lidmaatschapsgeld voor Bragi bedroeg 12,50 gulden. Mijn studiegenote Nicole Besselink zou er later achter komen dat Cohen op de achterkant van het jaarboek stond.

Job Cohen op de achterkant van het jaarboek van Vindicat 1969:

Job Cohen in 1969

Wallage
Natuurlijk zocht ik nog naar andere bronnen. Na wat googelen kwam ik erachter dat Cohen en Jacques Wallage elkaar goed kenden uit hun studententijd. Laatstgenoemde bekleedde van 1998 tot 2009 het burgemeestersambt in Groningen. Beiden waren actief in de studentenpolitiek. “Hij was toen eigenlijk hetzelfde als nu”, vertelt Wallage aan de Volkskrant. “Geestig, ontspannen, tikje corps, maar onversneden progressief. Een warm maar cerebraal mens.”

Vrienden en huisgenoten
Uit jaarboeken bleek dat Cohen samen met corpsgenoot Jaap Klein aan de Kraneweg 68a woonde. Helaas blijken er nogal veel mensen Jaap Klein te heten en kwam ik er niet achter welke Jaap Klein werd bedoeld. Herre Kingma gaf aan Jaap Cohen wel te kennen, maar helaas zat hij de hele ochtend in een telefonische vergadering en was zijn secretaresse ’s middags niet bereikbaar.

Na Groningen
Cohen zou later gaan werken aan de universteiten van Leiden en Maastricht. Hij was al sinds 1967 lid van de PvdA, maar ging pas jaren later de politiek in. Bij zijn recente afscheid als burgemeester van Amsterdam zei hij: “Het dagelijkse contact met al die Amsterdammers die van de stad een feest maken, zal ik vooral missen. Tegen hen zeg ik: ik ben geboren in Haarlem, ik heb gestudeerd in Groningen, ik heb gewerkt in Leiden, Maastricht en Den Haag, maar de afgelopen jaren ben ik Amsterdammer geworden en ik zal dat mijn hele leven blijven.”

Advertentie

Over Nicole Cordewener

Mijn naam is Nicole Cordewener en dit is mijn digitale portfolio.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s