MMN/SCOOP-weken

Een beetje journalist moet toch wel weten hoe een newsroom in elkaar steekt. Daarbij is kennis van schrijven, radio en tv van groot belang. In december oefenden mijn studiegenootjes en ik al met de MMN-weken (multimedia newsroom-weken). En straks in juni gaan we er weer keihard tegenaan. Dit keer onder de vlag van de SCOOP-weken, wat staat voor Studie-journalistiek Convergent Operationeel Online Project.

Terugblik
Vorig jaar waren het weliswaar maar vier dagen, maar het was keihard bikkelen. Lange dagen, ’s avonds een dagverslag tikken en onderwerpen voor de volgende dag bedenken. Het was zwaar, maar wel ontzettend leuk. Zo heb ik de verschrikkelijke sneeuw mogen trotseren die Nederland plat legde, om naar de uitspraak in de zaak Gonda Drent te gaan. Via Twitter werd iedereen op de hoogte gehouden en hadden we als eerste de straf online staan! Zelfs Peter R. de Vries was aanwezig. Een ander hoogtepunt was een artikel over Pinkpop, waarbij ik ineens aan de lijn hing met Jan Smeets himself!

Dit jaar
De eerste drie weken van juni zullen een ware uitputtingsslag gaan worden. Dit keer wel met wisselende diensten en vaste begin- en eindtijden, wat ik zelf erg fijn vind. Zo kan ik bijvoorbeeld twee woensdagen alsnog naar de workshops popjournalistiek in Arnhem. Wel kan ik me herinneren dat er tijdens het college werd gezegd dat de late dienst om 23 uur eindigt, maar het Harmoniegebouw (waar onze newsroom zich ook bevindt) sluit om 22 uur.

Wat denk ik te gaan doen?
Ik denk dat we vooral met wisselende diensten gaan werken, zoals tijdens het college al werd verteld. Er zullen ook ‘saaiere’ diensten zijn, waarbij ANP-berichten omgeschreven moeten worden. Maar ook dat hoort erbij. Net als het werken in verschillende redacties. Ik heb bijvoorbeeld erg weinig met sport en tot nu toe heb ik die redactie altijd weten te ontwijken, maar nu zal ik er toch echt aan moeten geloven. Ik denk ook dat het WK in Zuid-Afrika en de verkiezingen op 9 juni twee belangrijke onderwerpen voor ons zullen zijn.

Wat hoop ik te bereiken?
Het belangrijkste is dat we met z’n allen goed doorkrijgen hoe een multimediale newsroom functioneert en hoe het is om een journalistieke internetwebsite bij te houden. Daarnaast zou ik ook graag meer willen weten over het maken van filmpjes. In december had ik het geluk om zowel met radio als film te kunnen werken. Uiteraard hoop ik ook weer op leuke onderwerpen en spannende verhalen waarvoor je als journalist op pad mag. Een scoop scoren zou helemaal geweldig zijn.

Onderwerpen
Een beetje journalist is altijd bezig met verhalen bedenken, zo heb ik ook al een tweetal ideeën voor de SCOOP-weken. Of ze binnen het profiel van de krant passen en of ze haalbaar zijn, is een tweede. Allereerst is er op 6 juni het jaarlijke zaalvoetbaltoernooi tussen de belangrijkste poppodia van Nederland. Vorig jaar was De Pul uit Uden de grote winnaar, dus dit jaar zal het feest daar plaatsvinden. Overdag strijden de verschillende zalen met elkaar in heren- en damesteams, en ’s avonds is er een gezellig feest. Het is maar te hopen dat mijn zaaltje, Willemeen, het dit jaar beter gaat doen dan vorig jaar (toen werd er geloof ik één wedstrijd gewonnen omdat het andere team niet kwam opdagen).

Een ander onderwerp is het festival Dokk’em Open Air een week later. Om de twee jaar wordt dit gezellige festivalletje georganiseerd in Dokkum en ook dit keer is er weer voor een fijne line up gezorgd. Wel is het een echt metalfestival, waardoor het waarschijnlijk niet voor alle lezers interessant zal zijn. Aan de andere kant staat Friesland wel bekend om zijn festivals op dat gebied (Wâldrock, Into The Grave) en lijkt het mij natuurlijk hartstikke leuk om daar een dagje rond te banjeren. Twee jaar geleden was ik er met een Noors bandje, Trail Of Tears, en dat was prima bevallen. Jammer alleen van het slechte weer!

Advertentie

Over Nicole Cordewener

Mijn naam is Nicole Cordewener en dit is mijn digitale portfolio.
Dit bericht werd geplaatst in Internetjournalistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s