Recensie: Therion, Elyose en Antalgia op 29-9-2012 in de Oosterpoort, Groningen

Een review door Nicole

Wat doe je als je jarig bent? Juist, dan geef je een feestje. Het Zweedse Therion mag 25 kaarsjes uitblazen en viert dit met een tour door Europa waarbij nieuweling Les Fleurs Du Mal – aldus bandleider Christofer Johnsson ‘an album performed by Therion, not a Therion album’ – gepromoot wordt. Uiteraard worden tijdens de show klassiekers van andere platen niet vergeten. Antalgia en Elyose staan de Zweden bij. De aftrap van dit verjaardagsfeestje is op 28 september in Eindhoven. Een dag later staan de heren en dames in de Groningse Oosterpoort.

De tijd dat Therion voorprogramma’s van formaat met zich meebracht, lijkt voorgoed voorbij. Waar we in 2007 – toen de band twintig jaar bestond en optrad in de Melkweg – nog verwend werden met Sirenia (dat helaas later moest afzeggen) en The Vision Bleak, krijgen we nu als eerste de progressieve en symfonische metalband Antalgia voor onze kiezen. Deze Spaanse heren en dame hebben dit jaar hun debuut uitgebracht. Afgaande op het optreden zal het geen dijk van een plaat zijn: alle nummers – met clichétitels als Broken Wings en Lines Of Lies– lijken nogal erg veel op elkaar. Dat speelt de band live zeker parten en de publieke belangstelling is nihil. In combinatie met een statische podiumpresentatie en een zangeres die onwennig op het podium staat, is dit niet meer dan een typische band die het voorprogrammaniveau niet zal ontstijgen.

De industrial gothic metal van Elyose uit Parijs is van een beduidend hoger niveau. De eerste vraag die door menig hoofd zal zijn geschoten, is wat zo’n jong meisje met drie van die oude kerels moet. Zelf lijkt zangeres Justine het ook niet helemaal te weten. Haar sensueel bedoelde bewegingen zijn eerder lachwekkend en als ze ook nog duidelijk gespannen en ratelend het publiek toespreekt, zal menigeen medelijden met haar hebben gekregen. Dat is jammer, want haar engelachtige stemmetje past goed bij de stampende beats van Elyose. De heren hebben duidelijk goed naar Rammstein geluisterd. Minpuntje is wel dat de toetsen van tape komen en dat niet ieder nummer even goed in elkaar steekt. Het publiek laat zich deze Summer Darkness-waardige act goed smaken en bij Élevationwordt stevig meegeklapt. Een band met potentie, mits de frontvrouw zich wat zekerder en beter opstelt op de planken.

De heren en dames van Therion laten vervolgens zien hoe het wél moet. Daarbij hebben zij het ook een tikkeltje gemakkelijker, want het is meteen al duidelijk dat het publiek voor dit Zweedse gezelschap naar de Oosterpoort gekomen is. Dat het de tweede show van de tour betreft, wordt al snel duidelijk als Thomas Vikström wat teksten vergeet. Het deert niets, want hij is goed bij stem. Aangezien smaakmaker en tevens een van de vaste Therion-zangers Snowy Shaw afwezig is, is het aan Vikström om in zijn eentje alle mannelijke vocalen te verzorgen. Lori Lewis is samen met Linnea Vikström – inderdaad, de dochter van en tevens ook zangeres bij Kamelot – verantwoordelijk voor de vrouwelijke zanglijnen. De keuze om deze zangers mee te nemen voor hun 25-jarig bestaan, beperkt de band wel in hun songkeuze. Met name de laatste albums komen er bekaaid af en er lijkt een nadruk te liggen op Sirius B en Lemuria.

De Zweden hebben dit keer wel een toetsenist (Stefan Jernståhl) meegenomen, waardoor imposante en epische nummers als Land Of Canaan en The Wondruous World Of Puntlive gebracht kunnen worden. Dat Therion muzikaal al even indrukwekkend in elkaar zit als vocaal, blijkt wel uit de geconcentreerde gezichten van gitarist Christian Vidal en bassist Nalle Pahlsson Bij bandleider en gitarist Christofer Johnsson straalt het spelplezier ervan af. Voorafgaand aan de tour liet hij weten dat vanavond een aantal nummers voor het eerst gespeeld worden (want een show mag nooit voorspelbaar worden) en zullen er zowel klassiekers als werk van de nieuwe plaat voorbijkomen. Het publiek reageert enthousiast op de strakke show die Therion neerzet en uiteraard worden de bekendere songs juichend ontvangen.

Gelukkig maar, want op deze show moeten we nog wel even teren. Johnsson geeft aan bezig te zijn met een metal rock opera, waar hij de komende jaren al zijn tijd voor nodig zal hebben. Er zal dus voorlopig geen nieuw materiaal van Therion verschijnen en er zal ook geen tour gepland worden. Snowy Shaw heeft al aangegeven zich niet te kunnen vinden in de nieuwe richting en gaat zich op andere projecten focussen. Zijn afwezigheid is een groot gemis tijdens het optreden. Dat, in combinatie met een wat sobere podiumaankleding en relatief korte setlist, zorgt ervoor dat dit zeer nette optreden het uiteindelijk toch niet haalt bij het verjaardagsfeestje in 2007. Laten we hopen dat die trend zich niet doorzet en dat we over vijf jaar, als de band dertig jaar bestaat, we weer van een sublieme show mogen genieten.

Setlist Therion:
1. O Fortuna (Carl Orff cover)
2. Son Of The Sun
3. Poupée De Cire, Poupée De Son
4. The Flight Of The Lord Of The Flies
5. J’ai Le Mal De Toi
6. Abraxas
7. Vanaheim
8. Lemuria
9. Gothic Kabbalah
10. Siren Of The Woods
11. Ginnugagap
12. Land Of Canaan
13. Wine Of Aluqah
14. The Rise Of Sodom And Gomorrah
15. The Khlysti Evangelist
16. Une Fleur Dans Le Coeur
17. Son Of The Staves Of Time
18. The Wondrous World Of Punt
19. Blood Of Kingu
20. To Mega Therion

Gepubliceerd op: http://www.metalfan.nl/concertreviews.php?id=610 [zie ook link voor foto’s]

Advertentie

Over Nicole Cordewener

Mijn naam is Nicole Cordewener en dit is mijn digitale portfolio.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s