Databases

Ook in de journalistiek spelen databases een steeds groter rol. Tijdens mijn vorige studie heb ik al kennis mogen maken met de alfa-informatiekundemodule Databases en het programma Access. Zo’n database geeft een bepaalde structuur aan de informatie en helpt zo om verbanden te ontdekken. Kortom: uit een database kun je ontzettend veel informatie halen. Bekende voorbeelden zijn IMDB en Wikipedia.

Metal Archives
Zonder het te weten, gebruik ik ook al een aantal jaar een database. Metal Archives is een combinatie van IMDB en Wikipedia. Geregistreerde gebruikers kunnen zelf informatie toevoegen (zoals bij Wikipedia) en het werkt ongeveer zoals IMDB. Je kunt zoeken op stijl, land of jaartal. Het enige nadeel is dat de zoekfunctie van Metal Archives al jaren niet optimaal werkt. Daarom zoek je via Google. Een ander minpunt is dat de site erg selectief is. Alleen echte metalbands mogen een pagina hebben. Zo komt het dat The Devil’s Blood niet op Metal Archives te vinden is, terwijl de leden ook in black metalbands gespeeld hebben, ze op metalfestivals staan en een metallabel hebben.

Ideaal
Op die kleine punten na, is Metal Archives vooral heel actueel en gemakkelijk in het gebruik. Ook artiesten zelf zien de meerwaarde van Metal Archives in, zoals Gazz en Chris van Alestorm met wie ik een jaar geleden een interview had. Ik kijk vaak even op Metal Archives om achtergrondinformatie over bands op te zoeken of een globale indruk te krijgen van de muziek.

Het Meertens Instituut
Een bekende database is het Meertens Instituut. Hier is bijvoorbeeld te vinden waar mensen met een bepaalde achternaam wonen en waar deze achternaam vandaan komt, de Familienamenbank. Het Meertens Instituut heeft ook een databank voor planten en voor voornamen. Daarnaast is de Morfologische Atlas van de Nederlandse Dialecten (MAND) erg interessant voor taalkundig onderzoek. Zo heb ik geleerd dat Raalte, het dorpje waar ik ben opgegroeid, een uitzondering is in het Sallandse dialect. De site van het Meertens Instituut is voor iedereen leuk om eens te bekijken, maar vooral nuttig voor taalkundigen.

Raad voor de Journalistiek
Meer journalistiek is de database van de Raad voor de Journalistiek. Hiermee worden alle uitspraken gemakkelijk door- en opzoekbaar gemaakt. De database gaat terug tot 1961. Het zou qua lay-out allemaal iets overzichtelijker en gelikter kunnen. Toch voldoet deze database prima voor wie een uitspraak van de RvdJ nodig heeft.

Scholen in D.C.
Ook in Amerika kent men databases. Zo gebruikt de Washington Post een database om daarin 130 scholen weer te geven. Ouders kunnen de scholen met behulp van een kaart onderling vergelijken op veiligheid, docenten, gezondheid, criminaliteit en ga zo maar door. Ook is het mogelijk om per school de cijfers te bekijken. Toch vraag ik mij af of deze site heel veel zin heeft, want in principe zullen ouders vaak toch voor een school dichtbij kiezen en niet voor eentje aan de andere kant van de provincie.

Obameter
Met de Obameter van Politifact wordt bijgehouden in verre Obama zijn afspraken nakomt. Aan de hand van ruim 500 (!) beloften krijgt Obama als het ware steeds een rapport. Per belofte is op te zoeken of Obama zich aan zijn afspraak houdt of een totaal andere kant opgaat. Met ongeveer de helft van de afspraken is Obama nog bezig en hij is al meer beloften nagekomen dan hij verbroken heeft.

Misdaadkaart
Ook in Nederland worden journalistieke databases gemaakt. Wie wil weten welke overtredingen en misdrijven bij hem/haar in de buurt worden gepleegd, kan op Misdaadkaart alle informatie vinden. De site zegt hier ook de enige in Nederland in te zijn. In mijn postcodegebied (9712) zijn dit jaar al zo’n 110 misdaden gepleegd, en sinds oktober 2005 zijn dit er 1331. Niet slecht voor de binnenstad van Groningen. Bij mijn ouders in Raalte (8101) is het een stuk rustiger, daar vonden dit jaar nog maar vijf misdaden plaats.

Verpleeghuizen
Op zoek naar een verpleeghuis? De Volkskrant biedt uitkomst! Het dagblad onderzocht namelijk ‘321 verpleeghuizen en 947 verzorgingshuizen en verzorgingshuizen met een verpleegunit.’ Hierbij werd gekeken naar een aantal algemene aspecten en konden bewoners hun eigen mening geven. Verpleegtehuis De Hartkamp, waar ik vroeger wel eens kwam voor de tropische tuin, staat op plaats 161. Geen slechte prestatie, want er deden bijna 1300 zorginstellingen mee.

Advertentie

Over Nicole Cordewener

Mijn naam is Nicole Cordewener en dit is mijn digitale portfolio.
Dit bericht werd geplaatst in Internetjournalistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s